Yeşil Kampüs
2018 yılında hayata geçirilen ve her geçen gün eklenen yeni fikirlerle zenginleşen Yeşil Kampüs Projesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’ni doğal yaşamın korunduğu, sürdürülebilir peyzaj anlayışının hakim olduğu, bisiklet ve yaya öncelikli, engelsiz bir kampüs haline getiriyor.
Kampüs içerisinde minimum karbon salınımını hedefleyen ve bisikletli ulaşım anlayışını benimseyen İstanbul Teknik Üniversitesi’nin, bu doğrultuda toplamda 6 kilometre olacak şekilde planladığı bisiklet ve yaya yolu projesinin şimdiye kadar 4 kilometrelik etabı tamamlandı. Üniversite içerisinde bisiklet satışı ve tamiri sağlanabilecek bir bisiklet evi inşa edilirken kampüsün çeşitli noktalarına bisiklet parkları yerleştirildi.
Proje kapsamında, çevre düzenlemeleri ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlarına dikkat edilerek, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi’nin içinde yer aldığı yeşil alanı korumak ve daha nitelikli hale getirmek için büyük bir titizlikle yürütülüyor.
Projenin bir diğer parçası olan ‘Engelsiz İTÜ’ ise kampüsün her yaştaki engelli kullanıcılar için rahat ve yaşanabilir olması hedefiyle yola çıkıyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen kaldırım ve yol çalışmalarının dışında, Türkiye’deki ilk ‘Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi’ de İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi bünyesinde kuruldu.
Hayata geçirildiği günden beri gittikçe büyüyen Yeşil Kampüs Projesi 2022 yılında, toplam 1050 üniversitenin değerlendirmeye alındığı listede İTÜ 47. sıradaki yeriyle en seçkin üniversiteler arasına girdi. İTÜ, Türkiye’den ilk 50’ye giren ilk ve tek üniversite olurken Avrupa üniversiteleri arasında ise arasında 26. oldu.
Detaylı bilgi için tıklayınız.